Başrolde Taptaze Domateslerle, Bir Dilimde Binbir Lezzet: Bruschetta

Bruschetta Başrolde Taptaze Domateslerle, Bir Dilimde Binbir Lezzet: Bruschetta Farklı birçok malzemeden hazırlansa da; domates, sa...


Bruschetta

Başrolde Taptaze Domateslerle, Bir Dilimde Binbir Lezzet: Bruschetta

Farklı birçok malzemeden hazırlansa da; domates, sarımsak, zeytinyağı ve fesleğen lezzet dörtlüsünün baskın tadıyla sofralarda fırtınalar estiren bruschetta, tam bir İtalyan bombası.
Domatese başrolü veren bu güçlü meze, Akdeniz'in geniş lezzet yelpazesinin bir dilim ekmek üzerine sığdırılmış hali gibi.

Ekmek Üstü Sebze Şöleni: Mamma Mia!

Etrüsk, Antik Roma, Antik Yunan, Antik Roma, Yahudi ve Arap mutfaklarından ilham alan; 600'ü aşkın makarna çeşidi ve uzmanlığını dünya üzerinde hiçbir ülkeye bırakmadığı mezeleriyle başlı başına bir kültür olan İtalyan mutfağının en pratik ve doyurucu çözümlerinden biridir bruschetta... Akdeniz mutfağındaki yeşillik ve taze sebze aşkının yansıması olan bruschetta, anlamını "kızarmış ekmek"ten alan bir "antipasti"; yani meze grubunda yer alır.

Bir Dilim İtalyan Esintisi

Kimi zaman altı, kimi zaman ise on civarında malzemeyle yapılsa da; bruschetta'yı bruschetta yapan ana malzemeler; mevsiminde toplanmış domates, hakiki zeytinyağı ve kıtır kıtır sarımsak...
Domates adedinin ihtiyaca göre belirlendiği bruschetta, minimum 3-4 domates ile hazırlanır.
İki diş sarımsak, ufak boy kuru soğan ve taze fesleğenle aroması güçlendirilen yemek öncesi mezesi antipasti; zeytinyağı, mozzarella peyniri, tuz, kızartılmış ekmeğin yanı sıra; arzuya göre füme somon, taze dereotu, kızartılmış kabak ve patlıcan ile de servis edilebiliyor.

Ezine Peynirliden İncirliye: Onlarca Çeşit Bruschetta

Izgara ekmek yatağında damaklara şölen yaşatan mükemmel formül, elbette tek çeşitle sınırlı değil. Yaratıcılığın konuşturulma aşamasını geçip adeta şakıdığı pratik lezzet bruschetta'ların 10'dan fazla çeşidi mevcut.
Kokulu bahçe domatesinin önerildiği fesleğenli ve domatesli bruschetta'yı, kuru domates, ceviz ve dereotlu tarifler takip ediyor.
Izgara patlıcanlı ve kırmızı biberli, kızarmış ada çayı yapraklı, pesto soslu, ızgara peynirli, soteli közlü, parmesanlı, füme etli, avokado soslu, Ezine ve Camembert peynirli, naneli, siyah zeytinli ve hatta incirli bruschetta'ları okurken bile gözlerinizin parladığını görebiliyoruz.
Küçük bir ipucu vererek, ada çayı bruschetta'sında kullanılacak zeytinli ciabata ekmeğinin cazibeyi ikiye katladığını da söyleyip; şipşak hazırlayabileceğiniz leziz mi leziz bir bruschetta tarifine geçelim. Aşağıdaki tarif, evinizde kolayca bulabileceğiniz malzemelerle yapılan; Akdeniz'in tüm lezzetlerinin ufacık ekmeklerin üzerinde adeta bir tat lokması olarak dökülmüş hali…



Bir Tarif De Bizden: Labne ve Kekik Aromalı "Güney Bruschetta"

"Yeme de yanında yat" dedirten cinsten bir bruschetta tarifine hayır demeyeceğinizi biliyoruz. Kendine has kokusuyla baharatlar grubunun en çok tercih edilen üyesi olan kekiğin, bütün peynir türleriyle yakaladığı müthiş uyum bilinen bir gerçek.
Yalnız, bu tarif için bu müthiş bitkinin tazesine ihtiyacımız var.
Kesme tahtanız, bıçağınız ve tavanız hazırsa başlıyoruz:

4-5 dilim kızarmış ekmek,
2-3 dal taze kekik,
4-5 yemek kaşığı yoğun/kıvamlı labne peyniri,
3 yemek kaşığı hakiki zeytinyağı,
2 adet arpacık soğan,
10-12 adet salamura siyah zeytin,
1 çay kaşığı tuz,
1 çay kaşığı karabiber
1 diş sarımsak.

Gelelim hünerleri sergileme aşamasına.
Ekmeklerinizi kızarttıktan sonra, labne peynirini her bir ekmek dilimine eşit ve kalın tabaka halinde paylaştırın.
Tavaya üç yemek kaşığı zeytinyağını ekledikten sonra dörde böldüğünüz arpacık soğanlarını ve rendelediğiniz sarımsağı kavurun.
Yağını süzdürerek malzemeyi labnelerin üzerine dağıtın.
Bu katmanın üzerine tuzu serpin.
Kalan iki yemek kaşığı zeytinyağını ise ayrı bir sos tavasına koyun.
Taze kekikleri ve çekirdekleri çıkarılmış zeytinleri döndürerek kavurun.
Kekiklerin kokusu kuvvetlice çıkana ve zeytinler kızarmaya başlayana kadar orta ateşte pişirmeye devam edin.
Altını kapattıktan sonra kekik ve zeytinleri üçüncü katman olarak ekmeklere paylaştırın.
İşte, karabiberi serpeceğiniz son katman da bu.
Katı ve soğuk labne tabakasının üzerine dağılan kavrulmuş malzemeler; lezzet basamaklarında sizi keşfe çıkaracak.
Labnenin serinliği ile kızgın yağda aromasını salmış besinlerin sıcaklığı, damağınız için sıra dışı bir deneyim olacak.

Domatesin En Güzel Formu

İtalya'nın dünya mutfaklarına hediyesi olan bruschetta'ların, en taze ve mevsiminde toplanmış organik domateslerden yapılmış formülüne ulaşmak ve bir oturuşta cam kavanozun dibini görmek isterseniz, size harika bir tavsiyemiz var.
Ekmek üzerine salça sürüp yemiş efsane nesillerin yetiştiği coğrafyamızda; Ege'nin dolgun zeytinleri, domateslerin ve kapya biberin en tazesiyle hazırlanan bruschetta çeşitleri, Jr. Sous Chef ayrıcalığıyla kendilerini keşfetmenizi bekliyor!

Bruschetta

DAHA FAZLA LEZZET

new 4652843419623648904

Yorum Gönder

Blogger veya gmail hesabı bulunmayan,ancak yorum bırakmak isteyen misafirlerim aşağıda bulunan "yorumlama biçimi" kutucuğunu "Anonim" ayarına getirmeleri yeterli olacaktır... Mesajınızı yazdıktan sonra isminizi yazarsanız sizi tanıyabilmem açısından çooook mutlu olurum....

emo-but-icon

paylasmak güzeldir.

Sosyal Medya

facebook twitter google+ feedburner youtube

Translate

Blog Arşivi

Yayın Baslıklarımız

En Lezzetliler

İzleyiciler

@VANİLİNSTR

Görüntüleme Sayısı

item