Sıradışı Peynirlerle Sağlıklı Yaşam Buluşmaları

Muratbey Peynir Osteoporoz Burgu Peynir Türkiye'nin en yenilikçi peynir markası olan Muratbey Peynir 'in düzenlediği,h...


Muratbey Peynir
Osteoporoz
Burgu Peynir

Türkiye'nin en yenilikçi peynir markası olan Muratbey Peynir'in düzenlediği,harika bir organizasyonda bulundum geçtiğimiz günlerde..
Organizasyon çok keyifli bir kahvaltıyla başladı.
Muratbey Peynir'le hazırlanmış,midemizden önce gözümüze hitap eden nefis sunumları,sizlere de hazırlayacağınız kahvaltı sofralarında ilham verici olabileceğini düşündüğümden,bol resimli bir post hazırladım.


Diş dostu,kalsiyum ve protein deposu olan peyniri,Muratbey Peynir 250 farklı çeşidi,yenilikçi yaklaşımıyla günün her saati keyifle yenebilen,sağlıklı bir atıştırmalık olarak sunuyor bizlere..
Peynir çocukların zeka gelişimi için önemli olduğu kadar,kemik ve kas gelişimi için de oldukça önemli..
Sadece çocuklar için mi,tabi ki hayır..


Her yaştaki birey için çok önemli,özellikle diş sağlığı için..
Peynirin dişlerinizi asit erezyonuna karşı koruduğunu,yemekten sonra yenen bir parça peynirin ağız içindeki asidi nötralize ettiğini,böylelikle de diş çürümesini önlediğini de biliyor muydunuz?
Ben de bu bilgiyi yeni öğrendim.

Gelelim toplantı notlarına..
Önce Osteoporoz ile ilgili bilinmesi gerekenleri,ardından da şefimizin hazırladığı birbirinden lezzetli peynirli tarifleri yazının devamında bulabilirsiniz..

Keyifli okumalar..


Keyifli sohbetler eşliğinde nefis kahvaltının ardından,20 Ekim Dünya Osteoporoz Günü
olması dolayısıyla "Kemik Sağlığı ve Beslenme"konusu ele alındı toplantıda..


İstanbul Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof.Dr.Ayşegül Ketenci,Kemik Sağlığı ve Osteporoz ile ilgili çok faydalı bilgiler paylaştı bizlerle..
Ben de bu bilgileri derleyip sizlerle paylaşmak istedim.

Osteoporoz, dünyada en yaygın görülen kas iskelet sistemi hastalıklarından birisidir. Düşük kemik kütlesi ve kemik dokusunun mikromimari yapısının bozulması sonucu kemik kırılganlığının ve kırık olasılığının artması olarak tanımlanmaktadır.



Osteoporoz tanısı tüm dünyada DXA (dual enerji x-ray absorpsiyometri) olarak tanımlanan bir cihazla yapılan ölçümle konulmaktadır. Ancak bu cihazla yapılan ölçüm hastalarımızda kırık riskini belirlemek için yeterli olmayabilmektedir. 
Bu nedenle Dünya Sağlık Örgütü FRAX (Kırık riskini değerlendirme aracı) isminde bir değerlendirme yöntemi belirlemiştir. Bu yöntem Türkçe’ye de çevrilmiştir ve ülkemizde kullanılmaktadır. 
Bu yöntemde yaş, cinsiyet, daha önce kırık geçirmiş olmak, aile de kalça kırığı olması gibi birden fazla parametre değerlendirilmekte ve önümüzdeki 10 yıl içinde kalça kırığı ve majör osteoporotik kırık geçirme olasılığı belirlenmektedir. 


Osteoporozda kırık,temel olarak önlemeye çalıştığımız sonuçtur ve risk faktörleri çok önemlidir. 
Kadın olmak, düşük kemik mineral yoğunluğu, 40 yaşından sonra basit bir travma ile kırık geçirmiş olması, ailede osteoporoz öyküsünün olması, erken menopoz, ileri yaş, adet dönemlerindeki düzensizlik, erkeklerde düşük testosteron seviyesi, süt ürünlerinin ya da diğer kalsiyum ve D vitamini kaynaklarının az alınması, egzersiz yapmamak, uzun süreli kortizon kullanımı, tiroid hormonunda aşırı fazlalık, sigara içmek, aşırı miktarda alkol almak, aşırı miktarda tuz tüketmek, proteinden zengin beslenmek, aşırı miktarda kafeinli ve asitli yiyecek ve içecekleri tüketmek osteoporoz açısından bilinen temel risk faktörleridir.



Kemik sağlığında genetik %80 oranında rol oynamaktadır.
Geriye kalan %20’yi ise, beslenme, fiziksel aktivite, hormonal durum ve yaşam biçimi etkiler. 
Ülkemizde Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yapılan çalışmalarda kadınlarımızın sadece %1,9’unun fiziksel egzersiz yaptığı bildirilmiştir.
Kemiklerimizin gelişmesi ve korunmasında beslenmenin çok önemli rolü vardır. Uygun bir beslenme, fiziksel aktivite ve egzersiz programı ile osteoporoz riski büyük ölçüde azaltılabilir.



Kemik sağlığı için D vitamini de çok önemlidir. Güneş ışınlarının etkisi ile ciltte D vitamini oluşturulur. UV ışınlarının dozuna ve açısına bağlı olarak oluşan D vitamini miktarı değişir. Yapılan çalışmalarda güneş ışınlarından yararlanmada bölgesel farklılıklar görülmektedir. 
Güneşten korunma amacıyla kullanılan kremler, kapalı giyim tarzı, cam arkasından güneşlenme ve ciltte D vitamini sentezinin azalması daha az D vitamini üretimine neden olur. 
D vitamini ayrıca gıdalarla alınabilir. Balık yağı, süt ürünleri, yumurta sarısı ve karaciğer D vitamininden zengin ürünlerdir. 
Ancak kolesterolü yüksek ve yaşlı kişilerin bu gıdaları yeterince almaları zordur. Yaşlılarda bağırsak mukozasında D vitaminine direnç vardır. 
Bütün bu sorunlar,tüm dünyada yaygın olarak D vitamininin eksik olmasına neden olmaktadır.


Kafein ve sodyum ise vücuttan kalsiyum kaybını arttırırlar. Bu nedenle yoğun miktarda kahve içimi, aşırı tuzlu yenilmesi önerilmemektedir.Temel kalsiyum kaynaklarımız arasında yer alan süt; sadece kalsiyum içermemektedir, ayrıca içerdiği protein, fosfor, magnezyum, potasyum, çinko gibi elementlerle de kemik sağlığı üzerinde birden fazla yolla etki etmektedir. 
Süt sadece süt olarak tüketilmemekte, yoğurt, kéfir, peynir gibi süt ürünleri  olarak da kullanılmaktadır. 
Fazla süt alımının zararlı olabileceği ile ilgili bilgilerimiz geliştikçe süt ürünlerinden yararlanma ihtiyacı artmaktadır. 
Ayrıca süt ürünleri laktoz intoleransı olan kişiler tarafından da daha iyi tolere edilebilmektedir.
Kemik sağlığı için olmazsa olmazlarımız arasında;fiziksel aktivite/egzersiz de yer almaktadır. 
Osteoporozu önlemek ve tedavisine katkıda bulunmak için vücut ağırlığı ile yapılan egzersizler önerilmektedir. 
Yürüyüş, hafif tempo koşu, ağırlıklı egzersizler, dans etmek, zıplamak ve ip atlamak bu egzersizlerin başlıcalarıdır.


Duruşu düzeltmek için germe egzersizleri, düşme riskini azaltmak için denge egzersizleri ayrıca önerilen egzersizler arasındadır. 

Hiç unutulmamalıdır ki, hastalıkların en iyi tedavisi kişileri hastalıktan korumaktır.
Bu nedenle gebelik döneminden itibaren gazlı içecekler, aşırı kahve, sigara ve alkolden uzak durmak ileri ki yaşlarda osteoporoz olma riskimizi azaltacak ve bizi koruyacaktır.





Prof.Dr.Ayşegül Ketenci'nin verdiği çok değerli bilgilerin ardından,Grand Hayatt İstanbul Hotel Executive Sous şefi Murat Dağlıoğlu Muratbey Peynir'leri ile çok farkli tarifler hazırladı bizlere..


Sizler de bu tarifleri uygulayarak,kahvaltı sofralarınızda farklı ve özel lezzetlerle sevdiklerinizi şımartabilirsiniz..



Baharatlı Muratbey Peynir Topları Malzemeleri

Muratbey Sürmeli Peynir
Muratbey Lor Peyniri
Sıvı Krema
Domates
Maydanoz
Dereotu,taze kekik,kuru nane
Rosemary,pul biber
Sızma zeytinyağı
İsteğe bağlı çörekotu,susam

Baharatlı Muratbey Peynir Topları Yapılışı

Muratbey Sürmeli Peynir ile sıvı kremayı iyice çırparak karıştıralım.
Kıvam aldıktan sonra Muratbey Lor Peyniri ile harmanlayarak toplar hazırlayalım.
Sertliğini Muratbey Lor Peyniri kullanarak ayarlayabilirsiniz.
Maydanoz,dereotu,taze kekik,rosemary,kuru nane ve pul biberi ince ince kıyıp,fırında kurutarak nemini alalım.
Peynir toplarını baharata bulayarak kavanoza yerleştirelim.
Üzerine sızma zeytinyağı döküp,kapağını kapatalım.
Buzdolabında dinlendirelim.
Ayrıca yağın içine kekik ve rosemary atarak lezzetlendirebilirsiniz.
Peynir toplarını kavanozda 15 gün bekletip servis edebilirsiniz.
Servis sırasında nar ekşisi ve ince kıyılmış ceviz kullanarak sunumu tamamlayabilirsiniz.
Peynirler bittiğinde,kalan zeytinyağlı sosu salatalarda değerlendirebilirsiniz..


BURGULU SICAK SALATA
MALZEMELER


Sızma zeytinyağı
Sarımsak
Havuç
Kabak
Kırmızı ve yeşilbiber
Muratbey Burgu Peynir
Tuz ve karabiber
Kıvırcık ya da marul yaprakları

HAZIRLANIŞI

Tavaya zeytinyağı alınır. Belli bir sıcaklığa ulaştıktan sonra içine kıyılmış sarımsaklar eklenir. 
Pişme sırasına göre ince kıyılmış havuç, yeşil-kırmızIbiber ve kabaklar eklenerek kavrulur. 
Pişirme sonunda karabiber ve tuz eklenir. 
Soğumaya bırakılan sebze harcı ılık hale gelince Muratbey Burgu Peynir eklenir. 
Sebzelerle hazırlanan sunum tabağına tüm harç yerleştirilerek servis edilir. 

Afiyet olsun


TOPİ PEYNİR KOKTEYL

MALZEMELER

Orta büyüklükte marul
Sarı ve kırmızı chery domates
Fesleğen, nane
Muratbey Topi Peynir
Sosu için; Pancar, Saf zeytinyağı, karabiber, sirke ve tuz.


HAZIRLANIŞI

Marulun orta yaprakları kokteyl bardağına yerleştirilir. 
Sarı ve kırmızı chery domatesler sapları alınmadan eklenir. 
Birkaç tanesi dilimlenerek tuz ilave edilir. 
Fesleğen ve nane yaprakları ince kıyılarak bir kabın içerisinde Muratbey Topi Peynir ile buluşturup harmanlanır. (Topi Peynirleri bir gece önce fesleğen ve nane ile buluşturarak bekletmek lezzetine lezzet katacaktır) 
Bardağa özenle yerleştirdiğiniz Topi Peynirleri’nize son dokunuş olarak lezzetli bir sos hazırlıyoruz. Haşlanmış kırmızı pancar suyu ile pancar püresi bir miktar zeytinyağı, tuz ve karabiber  ile karıştırılarak peynirlerin üzerine gezdirilir.  
Sunum sırasında kırmızı üzüm sirkesi ile tatlandırarak servise sunulur. 
Afiyet olsun.





Bu toplantı öncesinde dar gelirli kadınların yaşam kalitelerini ve ekonomik durumlarını iyileştirmelerine destek olmak,yerel kalkınmada liderliklerini güçlendirmek amacıyla 1986 yılından beri çalışmalar yaparak kadınları destekleyen Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı'na,bizim adımıza destek vermiş olmaları da ayrıca bizleri çok mutlu etti.

Bu harika organizasyon için Muratbey Peynir'e,verdiği çok değerli bilgiler için Prof.Dr.Ayşegül Ketenci'ye,hazırladığı birbirinden leziz tarifler için şefimiz Murat Dağlıoğlu'na,nazik davetleri için Arife hanıma çok teşekkür ederim.

Muratbey Peynir
Osteoporoz
Burgu Peynir

DAHA FAZLA LEZZET

şık sunumlar 5821623455493647509

Yorum Gönder

Blogger veya gmail hesabı bulunmayan,ancak yorum bırakmak isteyen misafirlerim aşağıda bulunan "yorumlama biçimi" kutucuğunu "Anonim" ayarına getirmeleri yeterli olacaktır... Mesajınızı yazdıktan sonra isminizi yazarsanız sizi tanıyabilmem açısından çooook mutlu olurum....

emo-but-icon

paylasmak güzeldir.

Sosyal Medya

facebook twitter google+ feedburner youtube

Translate

Blog Arşivi

Yayın Baslıklarımız

En Lezzetliler

İzleyiciler

@VANİLİNSTR

Görüntüleme Sayısı

item