Ev yapımı yoğurt

Yoğurt,sağlıklı yaşam için vazgeçilmez bir besin..Ya içindeki katkı maddeleri.. Süt tozu ve bilimum katkı maddesi barındıran bir...



Yoğurt,sağlıklı yaşam için vazgeçilmez bir besin..Ya içindeki katkı maddeleri..
Süt tozu ve bilimum katkı maddesi barındıran bir yoğurt,sizin ve çocuklarınız için ne kadar besleyici olabilir?? Bu soruları kendime sormaya başladığım an,yoğurdumu kendim yapmaya karar verdim.
Dışarıdan satın aldığım yoğurttan çok daha lezzetli ve sağlıklı olduğunu düşünüyorum..
İçim rahat..Size resimleriyle nasıl yaptığımı anlatmaya çalıştım.

Malzemeler

2 kg. günlük süt
2 yemek kaşığı probiyotik yoğurt

Yapılışı








Sütü bir tencereye koyup ısıttım(serçe parmağımı batırınca,elimin dayanabileceği sıcaklığa gelene kadar)
Dereceniz varsa sıcaklık 50 dereceye ulaştığında,mayalama işlemini yapın.
Bu esnada sütün sıcaklığı 43 dereceye düşüyor..(ideal sıcaklık)
Daha sonra 2 yemek kaşığı probiyotik yoğurdu,(sonraki yoğurt mayalamada kendi mayasından kullanın)ısınan sütten bir miktar alıp,ılıtarak süte karıştırdım.
Üzerine bir süzgeç kapatıp,temiz bir havluyla kapattım.
Ananesinin oğluşuma hediye ettiği battaniyesi,artık benim hamur ve yoğurt mayalamada kullandığım bir battaniye oldu.
Gece yatarken mayaladım.(Battaniyeye sarmadan,sadece üzerine bir mutfak havlusu kapatarak fırının içine koyabilirsiniz.(Fırını kabı koymadan önce 200 dereceye getirip 1 dakika açın ardından kapatıp,yoğurtlarınızı koyun.. )Bu şekilde sabaha kadar mayası tutmuş oluyor.Hangisi kolayınıza gelirse artık:))
Not:4 saat sütü mayalamak için yeterli geliyor aslında ama ben geç saatte mayalayınca, sabah erken saate kadar bırakıyorum.



Sabah erken saatte,tencereyi çok sallamadan buzdolabına kaldırırken,pilav demlemede yaptığımız gibi kağıt havlu koyup,kapağını öyle kapattım.(Bu şekilde yapınca sulanmasını engelleyip bakkal yoğurduna yakın bir yoğurt elde ediyorsunuz)
1 gün dokunmadım.
Ertesi gün ev yapımı yoğurdum hazırdı.(dilerseniz tencere yerine kavanozlara da yapabilirsiniz)





Afiyet olsun..

DAHA FAZLA LEZZET

yoğurt nasıl mayalanır 8585936182372657618

Yorum Gönder

  1. yoğurduda denedim tabiki diğer yorumlarımdada belirttiğim gibi hepsini deneyeceğim bizim evde yoğurt çok tüketilir ama ben evde 1 kere denedim yoğurt yapmayı olmadı tarifi birebir uyguladım sonuç yine harikaydı ellerine sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yoğurt yapmak çok basit aslında ...1-2 püf noktası var..onlara dikkat ettimi tamamdır..ne mutlu bana...sevgiler

      Sil
  2. Biliyorsunuz yoğurda kaşık sokulduğu zaman kalan kısım sulanır. Ki bu metal kaşıksa daha da fazla sulanır.
    Sütü tencere yerine irili ufaklı cam kavanozlara paylaştırır da mayalarsanız hem çok daha sağlıklı olur hem de tek seferlik kullanım sağlarsınız. Artı; yoğurdunuz çok daha uzun süre ekşimeden dayanır ( hem de 5 hafta ekşimeden kalabilir).

    Bir de yoğurdun mayalanması için 3 saat yeterlidir aslında.
    Kolay gelsin..
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yoğurdu gece mayalamak alışkanlık haline geldi o yüzden gece mayalayıp sabah kalkınca buzdolabına koyuyorum..yoğurdun sulanma kısmına gelince kaşıkla hep aynı noktadan alınırsa evet sulanır..fakat hep aynı noktadan değil de yüzeyden sıra halinde alınırsa ve havlu peçete her kullanımdan sonra değişirse hiç sulanma olmuyor..artı bizde yoğurt çok uzun süre beklemediği sürekli taze yapıldığı için cam kaplara ihtiyaç duymuyorum..birde yer meselesi var tabi ki..yine de tavisiyeleriniz için teşekkür ederim..sevgiler

      Sil
  3. Harika adım adım anlatmışın canım. Bende evde kendim mayalıyorum.
    Battaniye de çok uygun olmuş yoğurt için. Ellerine sağlık. Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kimi zaman da fırının içinde mayalıyorum o daha da pratik oluyor.Elimden geleni yapıyorum bu konuda faydam olursa ne mutlu bana..Çok teşekkür ediyorum Birgülcüğüm..Sevgiler..

      Sil
  4. Sütü kaynatma işi olmasa aslında yapacağım ama süt kokusuna dayanamıyorum maalesef.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hmmmm cam,kapı,aspiratör falan açsanız:))Sevgiler..

      Sil
  5. ben ilk mayaladığımda olmadı sulu cıl cıl oldu sonrakide öyle oldu beceremedim ama,market yoğurduda yedirmek istemiyordum oğluma sonra mama kavanozlarına arkadaşımın gösterdiği gibi yaptım oldu.keşke her anne özverili davransa 2-3 yaşındanki bebeklere cips yediriyorlar malesef(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında çok kolay ama tecrübeyle yapa yapa alışıyorsunuz..Kesinlikle haklısınız..Çocuklarımız ne kadar sağlıklı beslenirse o denli sağlıklı oluyor..Büyük şehirlerde bunu sağlamak ne kadar zor olsa da elimizden geleni yapmalıyız diye düşünüyorum ben de..Sevgiler..

      Sil
  6. Tam da aradığım bir paylaşım olmuş. Siz de bu paylaşımı görmek beni ayrıca mutlu etti. Hiç yoğurt mayalamadım. Sanırım henüz çocuksuz olmam bunda etken. Evde yoğurt tüketimimiz çok olur ama malesef hep hazır. Annem hep mayalar ama ben de henüz tık yok :) Cesaret edip denemem lazım

    Emeğinize sağlık.
    Sevgilerle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gülşah hanım çok teşekkür ediyorum.Yoğurt mayalamayı nedense hep gözümüzde büyütürüz ben de öyleydim.Halbuki 5 dakika sürmüyor..Alışınca hazır yoğurt yemek istemiyorsunuz..Çorba yaptığınızda bile lezzeti inanın daha farklı oluyor..Sevgiler..

      Sil
  7. Biz de yıllırdır evde mayalıyoruz yoğurdu. Satın gıdalar o denli bozuldu ki....Ama bizim evde eşim yapar. Pek seviyor. Bir seromoni gibi keyifle pişirir sütünü, yoğurdunu mayalar....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oh ne güzelll:))Benim eşim de nişanlıyken bana yemekler börekler yapıp getirirdi:))Mutfağı çok severdi ama her şey evlenene kadar:))Afiyetler olsun sizlere..Sevgiler..

      Sil
  8. Bende evde yapıyorum,daha güzel daha sağlıklı,ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle çok haklısınız.Afiyet şeker olsun..Sevgiler..

      Sil
  9. Evde yapılan yoğurt gibisi yok.
    Ellerine sağlık tatlım.💟
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  10. eline sağlık arzucum....

    YanıtlaSil
  11. Ellerine sağlık ben de evde yapıyorum bir lt. lik cam kavanozlara,dolapta da yer tutmamış oluyor:)

    YanıtlaSil

Blogger veya gmail hesabı bulunmayan,ancak yorum bırakmak isteyen misafirlerim aşağıda bulunan "yorumlama biçimi" kutucuğunu "Anonim" ayarına getirmeleri yeterli olacaktır... Mesajınızı yazdıktan sonra isminizi yazarsanız sizi tanıyabilmem açısından çooook mutlu olurum....

emo-but-icon

paylasmak güzeldir.

Sosyal Medya

facebook twitter google+ feedburner youtube

Translate

Blog Arşivi

Yayın Baslıklarımız

En Lezzetliler

İzleyiciler

@VANİLİNSTR

Görüntüleme Sayısı

item